ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – „ЦЕНАТА НА РИСКА“ ПРИ БОЯДИСВАНЕТО

Днес е модерно да се говори за „цена на риска“ или казано по друг начин – за това доколко е оправдано да спестим дадено количество средства, но да оставим съдбата на определени активи или извършването на определени действия изцяло в контрола на трети лица или случайни събития.

 

Най-лесният пример, който може да бъде даден по отношение на вземане на решение относно управлението на риска, е дали да се застрахова един актив или не. Този пример е само щрих, загатващ за върха на айсберга, но дава начална посока на разсъжденията и е лесен с цел онагледяване на стойността на риска – едно автокаско „струва“ около 4-8% от цената на автомобила за една година. Много е лесно да прецените дали да застраховате колата си или не, нали?

 

Въпросите относно избора на материали за домашния ремонт не стои много по-различно, ако се замислим. Ето защо ние държим на мотото, че евтиното винаги излиза скъпо. Ето и нагледните примери защо:

 • Цена за труд за грундиране и боядисване – 4.50 лева на кв м
 • Цена за грунд – около 0.20 – 0.30 лева на кв м
 • Цена за боя – … тук темата става обширна, защото цената може да варира в изключително широк диапазон – И ИМЕННО ЗА ТОВА ТУК Е ВАЖНО ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ЦЕНАТА НА РИСКА, КОЙТО ПОЕМАТЕ С ИЗБОРА НА БОЯ.

 

Сега ще обясним и какво имаме предвид с няколко бързи сметки, базирани на необходимостта от пребоядисване на стандартно жилище от около 70-80 кв м, състоящо се от кухня, всекидневна, спалня, коридор и баня с тоалетна.

 

Започваме с Нейно Величество – Кухнята – обикновено около 15-20 кв м, което означава, че площта за боядисване е около 45-60 кв м. Сметката е лесна – 4 стени с височина по 2.60 м и един таван с площ, равна на квадратурата на пода. Тук правим и една забележка, че намаляваме площта с около 4-5 кв м заради съществуващото остъкляване и една – две врати (входна и тази на терасата, примерно). Какво следва:

 1. Цена за труд – при 20 кв м кухня имаме ~60 кв м стени и таван, т.е. – 270 лева за труд
 2. Цена за грунд – за 60 кв м – около 15-на лева
 3. Цена за боя – нека тук да започнеме да разсъждаваме….
  • Най-евтината боя от хипермаркета – около 0.50 лева за кв м за 2 ръце – но можем ли да се доверим на това решение? Би ни струвало около 30 лева общо за 60 кв м
  • Среден клас боя от хипермаркета – около 0.70 лева на кв м за 2 ръце – но имаме ли избор от цветове или трябва да се съобразим с готовите решения, предоставени от производителя? Би ни струвало около 42 лева общо за 60 кв м
  • Висок клас боя от специализиран магазин – какво би ни струвало това? Според нас, за висок клас боя следва да отделите между 1,50 и 3 лева на кв м или между 90 и 180 лева. Диапазонът изглежда широк, но също такъв е и изборът – миещи се и дишащи латекси, устойчиви на препарати бои, устойчиви на надраскване акрилни бои и т.н. Но реално погледнато, цената на боята съставлява около 30% до 60% от цената на труда. А ако не искате да повторите ремонта още следващата година, то по-добре е да заложите на по-скъпа боя за кухнята, която е изложена на постоянно високо натоварване и риск от замърсяване.

И ако ме питате къде другаде да сложите устойчива боя, то това е задължително в коридора – мястото, което е предверието на дома ви и което е първото, което се набива на очи на всички посетители и гости!

 

Нека продължим с хола – едно уютно местенце, което задължително искаме да изглежда добре, но реално не се нуждае от толкова  устойчиви решения, просто защото не е обект на такива активни интервенции – все пак това е кът за почивка и спокойствие 🙂 Aко приемем, че имаме просторен хол, значи трябва да предвидим труд и материали за около 80 кв м и сметката излиза следната:

 1. Цена за труд – 360 лева за труд
 2. Цена за грунд – около 20-на лева
 3. Цена за боя – бих казал, че един добър миещ се латекс с кадифен или копринен финишен ефект за около 1.50 – 2 лв на кв м следва да свърши работа, т.е. следва да заделите около 120 – 160 лева за боя.

 

Склонен съм да разпростря разсъжденията си за хола и върху спалнята, но там е нормално квадратурата да е сходна с тази на кухнята или дори до 20% по-малка. Нека кажем, че спалнята е около 15-на кв м и тогава сметката, залагайки материали и труд като за хола, ще излезе:

 1. Цена за труд – 180 лева за труд
 2. Цена за грунд – около 10-на лева
 3. Цена за боя – бих казал, че един добър миещ се латекс с кадифен или копринен финишен ефект за около 1.50 – 2 лв на кв м следва да свърши работа, т.е. следва да заделите около 70 – 100 лева за боя.

 

Нека да съберем какво се получава до тук на база 3 завършени стаи:

 • Цена за труд – около 800 лева
 • Цена за грунд – около 50 лева
 • Цена за боя:
  1. В най-евтиния вариант – може би около 100-120 лева
  2. Във вариантът, в който се съобразяваме с това, което са решили за нас производителите – около 150 – 170 лева
  3. Във вариантът, в който не искаме да правим каквито и да било компромиси – 380 – 400 лева.

 

Разликата е наистина не малка и защо да инвестираме в скъпа боя е най-логичният въпрос. Ето защо (поне според нас):

 • Ако изберете най-икономчният вариант ще трябва да боядисвате още следващата година, а това ще ви излезе поне 2 пъти по-скъпо!
 • Ако изберете „среден клас“ латекс – гореописаният срок ще се удължи с 2-4 годни
 • При висок клас латекс имате инвестиция за срок от 7-10 години. Ето и другите предимства, които не изброихме до тук:
 1. Високият клас латекс не избелява от слънцето, защото има добри UV филтри
 2. Високият клас латекс осигурява живи и дълготрайни цветове от максимум 2 ръце боя
 3. Високият клас латекс позволява често миене и поддръжка

 

В резюме – с наистина добра боя можете да си осигурите дълготраен комфорт, надвишаващ 2-5 пъти експлоатационния срок на бюджетните решения, което ви осигурява минимизиране между 4 и 10 пъти на разходите за ремонти в дългосрочен план!  Желаем Ви успех в избора на майстори и материали! 🙂